BEELDMANIPULATIE…..  DRIE “GEWETENSVRAGEN”

 

 

Een goede fotograaf beheerst Photoshop…  (Erwin Olaf, Nederlandse fotograaf – 1959)

  • Vraag 1 – Ben je een goede fotograaf, als je gebruik maakt van Photoshop?

De fotograaf maakt eerst een foto: goed belicht, prima compositie en scherp.
Maar is hij dan klaar? Driewerf neen! Eerst wordt de (digitale) foto opgeslagen in een zogenaamd RAW-bestand. Dit is te vergelijken met een fotonegatief, alleen is dit data dat door software moet worden ontwikkeld. In het analoge tijdperk werd de foto ontwikkeld in de donkere kamer, deze is in het digitale tijdperk vervangen door de zogenaamde RAW-converter van Lightroom of Photoshop. (Beide van Adobe).
Met andere woorden; in plaats van het ouderwetse optimaliseren (ontwikkelen), gebeurt dat nu in Photoshop.

Dus wat mij betreft: een volmondig JA!

 

 

Mijn foto’s zijn bedoeld om iets voor te stellen dat je niet ziet…  (Emmet Gowin, Amerikaanse fotograaf – 1941)

  • Vraag 2 – Mag een fotograaf het gemaakte beeld manipuleren?

Beeldmanipulatie of beeldbewerking is niet meer of minder dan het aanbrengen van veranderingen in een afbeelding, oftewel fotobewerking. De fotograaf bepaalt wat hij met zijn foto wil laten zien. Wat wil hij vertellen! Met programma’s als Photoshop kun je de wereld net zo mooi maken als je zelf wilt, dus geloof niet alles wat je ziet! Maar dat wil niet zeggen dat dit niet verantwoord is.
Fotografie kan ook een vorm van kunst zijn, met als uitgangspunt een “real picture”. Tja, de meningen van kunst verschillen per persoon, dus ook het oordeel over de (gemanipuleerde) foto.

Dus ook hier een volmondig JA!

 

 

De camera is een doodgemakkelijke manier om die andere werkelijkheid te ontmoeten…  (Jerry N. Uelsman, Amerikaanse kunstfotograaf – 1934)

  • Vraag 3 – Mag een foto te ver van de werkelijkheid afstaan?

Er zijn fotografen die graag een surrealistisch beeld laten zien. Hiervoor maken zij gebruik van HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range (Hoog Dynamisch Bereik), wat wil zeggen dat zowel de zeer donkere delen als de zeer heldere delen van de foto goed worden weergegeven.Deze vorm van fotografie is de laatste jaren erg populair. Soms lijkt het alsof een fotograaf of beeldbewerker ermee doorslaat, maar mooi of niet mooi, dat is natuurlijk een relatief begrip. Ook fotografie als kunst is een kunstvorm die erg geliefd is.
En ook hier wordt vaak beeldmanipulatie toegepast. Nu de hamvraag; ben je voor de “kale”foto, of ga je voor een mooie, spannende foto, die door toepassing van beeldmanipulatie voller van kleur en contrastrijker is? Wat mij betreft mag een fotograaf beeldmanipulatie toepassen.

Dus op de laatste vraag zeg ik wederom JA!

 

Wat is jouw mening hierover? Ik ben erg benieuwd!
Ik stel je reactie erg op prijs…