Ome Henk? Of toch maar de vakfotograaf….

 

Kijk, die familiefoto bij oma op het dressoir, dat is toch wel érg lang geleden! En dan die foto van ons gezin. Écht jaren negentig! Oké, je hebt de klassenfoto’s van de kinderen. En die mooie foto met lijst van dat 25-jarig jubileum. Laatst vertelde oma nog dat de buurvrouw van drie huizen verderop zo’n mooie fotoserie had laten maken, bij de fotograaf uit het dorp.
En o ja, in mei is het alweer moederdag.

 

Uiteindelijk besluit je om toch maar te gaan voor nieuwe foto’s. Leuk voor het familiealbum, leuk voor oma en dan meteen maar eentje met een mooie lijst voor die lelijke wand in de woonkamer. Zo’n foto op canvas, is dat niet wat voor oma.
Je wint informatie in bij de fotograaf op de hoek en bij die, verderop in het dorp maar, dat is toch wel even schrikken. Prijzen van € 75, – tot € 150, – per fotoshoot! Dat schijnt heel normaal te zijn. Bij de één krijg je dan nog wat foto’s cadeau en bij de ander moet je er juist extra voor betalen.
Gelukkig! Oma vertelde dat ome Henk pas zo’n mooie camera heeft gekocht. “Met zo’n joekel van een lens!” Die wil vast wel wat plaatjes schieten, voor een “familieprijsje”. En wat dacht je? Ja hoor, voor € 25, – wil ome Henk wel komen opdraven. Je krijgt dan ook alle digitale bestanden, mag je ze zelf laten afdrukken.”Gezellig, maken we een mooie foto buiten, bij oma achter het huis.

Een gediplomeerd vakfotograaf heeft veel geld en tijd geïnvesteerd om op een professioneel niveau te kunnen werken. En daarbij dure apparatuur aangeschaft om voor iedere fotoshoot het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Een vakfotograaf heeft jaren van opleiding, workshops en andere manieren van kennis vergaren achter zich liggen.
Een vakfotograaf werkt met een contract en algemene voorwaarden. Een vakfotograaf is verzekerd en draagt belastingen af. Een vakfotograaf verstaat zijn vak en levert een prima product.

 

 

Een voorbeeld: Want ook een vakfotograaf staat wel eens voor een huis-tuin-en-keukenklusje.

Mijn vrouw wilde een nieuw tegelpad en stelde voor mijn zwager, een professioneel stratenmaker, in te huren. Mijn antwoord? “Ik koop wel een goede stratenmakerhamer en huur een trilmachine. Met zulk gereedschap krijg ik dat stoepje wel voor elkaar”. Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat is perfect, nu. Met de nadruk op NU! Ik had wel het gereedschap maar kreeg het niet voor elkaar.
Uiteindelijk heeft mijn vrouw mijn zwager gebeld. Een vakman ging aan het werk, met als resultaat een mooi, vakkundig aangelegd stoepje! Waarmee ik maar wil aangeven dat alleen goed gereedschap niet genoeg is. Weten wat je doet en het op de juiste manier hanteren van je apparatuur is toch wel een voorwaarde. Datzelfde geldt voor een mooie foto. Op het knopje drukken, dát kunnen we allemaal.
Maar wil je een foto met het ‘wow’ effect, kies dan voor een fotograaf die zijn vak verstaat! Zoals...

Kiekfoto Rob de Joode      

Direct persoonlijk contact
(zonder enige verplichting)

 

Is dit voor jou als klant of juist als fotograaf herkenbaar, en wil je graag je mening hierover kwijt.
Dat kan, ik zou het juist heel fijn vinden daarom nodig je uit hieronder je reactie achter te laten!