Rick en zijn tekening…

Uitvaartfotgrafie uitvaartfotograaf Epe

 

Enkele weken geleden mocht ik, als uitvaartfotograaf, een uitvaart van een vader en opa vastleggen. Ondanks dat de overledene, Dirk, een respectabele leeftijd had bereikt, was het verdriet groot bij de nabestaanden.

 

Bij aankomst in het crematorium moest ik even wachten op de uitvaartverzorger, die bezig was met de laatste voorbereidingen. Ik kreeg een kopje koffie aangeboden en bleef wachten in de hal. Even later arriveerde hij en werd ik voorgesteld aan de familie. Onder hen een jongeman, Rick, geboren met het Syndroom van Down. Rick droeg een mooi colbert, met een keurige vlinderdas én hij had een tekening in zijn hand.

 

“Ik kijk toe en registreer wat er gebeurt. Het blijft bijzonder dat ik tijdens een uitvaart zo dicht bij de familie mag komen. Als alles netjes is neergezet, een bloemstuk op de kist, de kaarsjes erop, zie ik dat Rick de tekening nog steeds in zijn handen heeft. Ik vraag aan een neef, die zich om hem bekommert, wat Rick met die tekening wil. Maar ook omdat de neef geen duidelijk antwoord krijgt, weet eigenlijk niemand wat hij ermee van plan is.”

 

Tijdens de afscheidsdienst werden door de kleinkinderen, onder wie Rick, de kaarsjes op de kist van opa aangestoken, maar weer bleef Rick de tekening vasthouden. Er waren verschillende sprekers, verhalen met een lach en een traan, er was muziek en er werd gezongen door een dochter van Dirk. Een hele waardevolle dienst, een mooie uitvaart. En nog steeds had Rick de tekening vast. Op de muziek van Vera Lynn (We’ll meet again) namen de genodigden afscheid van Dirk en verlieten de aula. Totdat alleen de naaste familie nog aanwezig was. Toen…… ging Rick bij de microfoon staan, sprak de familie toe en legde daarna de tekening op de kist. Zo nam hij op zijn eigen manier definitief afscheid van Dirk.

 

Uitvaartfotografie Afscheidsfotograaf uit Epe

De familie stond rond de baar toen de kist ging dalen.
Even later was ik, als afscheidsfotograaf in de ovenruimte, samen met de naasten die er bij wilde zijn. (Rick was er niet bij)
De kist stond op de invoerslede met daarop een roos én de tekening van Rick.
Zo was ik er getuige van dat de tekening samen met Dirk de oven ingleed.

 

Dag Dirk, je hebt een bijzondere kleinzoon….
(de gebruikte namen zijn fictief)

 

uitvaartfotografie_banner