Afscheidsfotografie met respect.

 

Er wordt veel gesproken over dat we weinig respect meer hebben. Respect voor elkaar, respect voor andersdenkenden, respect voor de keuze van een ander. Zelfs geen respect voor iemands werk- of leefwijze. Tijdens mijn werk als fotograaf, gespecialiseerd in afscheidsfotografie, zie ik wel eens situaties die geen respect tonen. Auto’s die nog snel even een rouwstoet doorkruizen. Of als een rouwstoet stil staat dat een fietser of voetganger snel oversteekt tussen de volgauto’s door.

 

 

Alphen aan den Rijn Afscheidsfotografie met respect

Een tijd geleden zat ik zelf in een volgauto en wederom gebeurde er iets met een fietser. De chauffeur, een rasechte Amsterdammer, deed alle ramen open en zei tegen ons: “Ga allemaal die fietser aankijken” zo gezegd, zo gedaan. Deze fietser denkt een volgende keer wel even na. Op al die starende ogen had de fietser niet op gerekend, zij wist zich dan ook geen houding te geven.

 

Tijdens een uitvaart leg ik als afscheidsfotograaf hele mooie momenten vast, momenten van respect naar de overledene en nabestaanden. Mijn werkwijze is er ook één met respect. Al heb ik in de meeste gevallen de overledene niet gekend, mijn werk doe ik op een respectvolle wijze.

 

Afscheidsfotografie met respect - uitvaartfotograaf Achterhoek en Twente

Onlangs was ik aan het werk voor een afscheidsreportage. De dienst was voorbij, deze werd gehouden in een zalencentrum. De familie begeleide de overledene naar de rouwauto. Dat leg ik vast, maar ik kijk ook altijd om mij heen of ik iets bijzonders zie. Aan de overkant van de straat, was een bushalte. Al zittend op zijn fiets, leunend tegen de zijkant van het bushokje, zie ik een man van middelbare leeftijd. Hij kijkt naar de rouwauto en naar de familie. Ik zie dat hij zijn (zomer)-hoed heeft afgedaan. Ik had even de gelegenheid, liep naar hem toe en vroeg of ik daar een foto van mocht maken. Dit zie je niet vaak meer, voorbijgangers die hun hoed afdoen. Ik mocht de foto maken en complimenteerde hem met zijn respectvolle houding.

 

Afscheidsfotografie met respect, net zoals alle mensen die mee werken aan een uitvaart  zij werken met diep respect. Werken vanuit je gevoel. De man bij de bushalte heb ik met respect vastgelegd.

 

Mijn missie:
“Ik maak geen foto’s, maar leg de herinnering vast van een emotioneel moment uit iemands leven. Troostende herinneringen na een uitvaart worden te vaak gemist. Ik zet mij er voor in dat afscheidsfotografie gewoon gaat worden.”