Daar zitten jullie dan.
Op de voorste rij, zoals het behoort.
Jullie zijn de aula binnengelopen, die gevuld is met familie, vrienden en bekenden.
Wat een opkomst!

 

afscheidsfotografie Apeldoorn Zwolle Deventer fotograaf bij het afscheid

 

Jullie keken strak voor je uit, geconcentreerd op wat er komen ging. Allemaal met jullie eigen gedachten aan de overleden geliefde. Handen die elkaar zochten, af en toe een blik naar degene die naast je zat. Luisterend naar de muziek die jullie als gezin hebben uitgezocht. Een mooie foto presentatie, een mooi memoriam.

 

Ik was er ook.
Een paar dagen eerder heb ik jullie leren kennen.
Leren kennen in een emotionele tijd, wat een mooie dingen hebben jullie met mij gedeeld. Fijn dat jullie openhartig tegen mij vertelden dat niet iedereen een voorstander was van een fotograaf bij het afscheid. Maar Sjoerd wilde het de anderen niet ontnemen. Daarom heb ik ook even alleen met Sjoerd gesproken en afspraken met hem gemaakt. **

** Dit heb ik geleerd van een andere uitvaart, waarbij ik door één van de nabestaanden volledig werd genegeerd, dat werkt niet fijn en is terug te zien in de reportage.  **

 

Na de dienst heb ik jullie nog even kort gesproken. Sjoerd iets langer, hij bedankte mij speciaal. “Je hebt het goed gedaan, niet storend en heel anders dan ik had verwacht”. Ik kreeg een stevige handdruk van Sjoerd en ging huiswaarts.

 

Uitvaartfotografie Friesland Groningen fotograaf bij het afscheid

Een paar weken later ben ik bij de familie met de foto’s.

De familie om de tafel en Sjoerd bedient mijn laptop. Uit de hoek van de huiskamer sla ik hen gade. Als men alle foto’s heeft gezien is Sjoerd, de eerste die wat zegt. Mooie woorden!

Sjoerd zegt tegen de andere gezinsleden: “Wat ben ik blij dat jullie hebben doorgezet en dat ik mijn hakken niet in het zand heb gezet. Want met deze herinneringen kunnen we de toekomst weer aan”.

 

Onderweg naar huis denk ik aan Sjoerd. En dan gaan mijn gedachten naar andere familie’s waarbij vaak toch de ‘Nee zegger’ de beslissing neemt, geen fotograaf bij het afscheid. Ik hoop oprecht in de toekomst nog meer mensen tegen te komen als Sjoerd. Bedankt voor het vertrouwen Sjoerd.

(foto’s zijn geplaatst met toestemming, foto’s zijn behoren niet bij dit afscheid)

Bezoek ook eens:

UitvaartfotografieAfscheidsfotografiePortfolio afscheidsfotografie

 

Heb jij al een ervaring met een fotograaf bij het afscheid? Dat mag zowel positief als negatief zijn. Dan nodig ik je van harte uit om hieronder te reageren. Alvast bedankt!